DDD og det europæiske samarbejde

Beslutninger, der træffes i EU, har stor indflydelse på danske dyrlægers hverdag. De store udfordringer i forhold til veterinærmedicinforordningen er desværre et godt eksempel på det – og det er derfor vigtigt, at DDD deltager aktivt i det europæiske samarbejde og får sin stemme hørt.

Flere af Dyrlægeforeningens fagpolitiske aktiviteter har europæisk fokus. Blandt andet de store udfordringer med veterinærmedicinforordningen – som kræver samarbejde på tværs af landegrænser af hensyn til dyr og mennesker.


På europæisk plan arbejder Dyrlægeforeningen for danske dyrlægers interesser via medlemskab af Federation of Veterinarians of Europe (FVE), der repræsenterer 39 nationale dyrlægeforeninger rundtom i Europa.


FVE er en vigtig og stærk stemme i den europæiske lovgivningsproces, hvor fokus er rettet mod at påvirke de beslutninger, der træffes på dyrlægernes arbejdsområder. Dette er senest kommet til udtryk i forbindelse med den europæiske lovgivningsproces om, hvilke antimikrobielle midler der skal være forbeholdt til behandling af mennesker. Her var FVEs lobbyaktiviteter med til at sikre, at dyr fortsat kan behandles i det omfang, det er nødvendigt – af hensyn til god dyrevelfærd og sundhed hos både dyr og mennesker.


Et andet eksempel er FVEs arbejde for at få ændret veterinærlægemiddelforordningens artikel 106 (lægemidlernes anvendelse). Konkret argumenterer FVE sammen med den stærkeste interessegruppe for europæiske landmænd, Copa-Cogeca, for, at det bør være tilladt for dyrlæger at afvige fra SPCets angivne dosering eller behandlingsvarighed på baggrund af videnskabelig eller empirisk evidens eller konkrete resistensundersøgelser.


"FVE er en vigtig og stærk stemme i den europæiske lovgivningsproces."


Stort aktivitetsniveau på alle fronter


En stor del af arbejdet i FVE foregår i organisationens fire sektioner, der tilsammen repræsenterer fire arbejdsområder inden for dyrlægeprofessionen. DDD er aktivt til stede i samtlige sektioner, ligesom vi har et stærkt hold af danske dyrlæger, der er repræsenteret i flere tilknyttede arbejdsgrupper og organisationer.

Arbejdet samler sig om dyrs sundhed og velfærd, lægemidler, folkesundhed og fødevaresikkerhed, den veterinære profession samt dyrlægers uddannelse og efteruddannelse. Der er et meget stort aktivitetsniveau på alle fronter, og DDDs Internationale Udvalg informerer løbende om aktiviteterne i DVT.


Efter et par år med onlinemøder er det igen blevet muligt at mødes fysisk. 2022 har derfor været et travlt år, når det gælder det internationale arbejde. DDD var vært for møder med henholdsvis Four country-samarbejdet https://www.ddd.dk/politik/internationalt-arbejde/four-country-meetings/ og det nordisk-baltiske-samarbejde. https://www.ddd.dk/politik/internationalt-arbejde/nordisk-baltisk-samarbejde/


Begge møder blev holdt umiddelbart inden FVEs halvårlige generalforsamlinger i London i juni måned, og ved begge møder drøftede repræsentanterne de fælles udfordringer – blandt andet med EU-forordningen om veterinærlægemidler, dyrlægemangel i yderområder og trivsel på arbejdspladsen.

Læs mere om det aktuelle arbejde i FVE og DDDs deltagelse i dette i reportagen fra FVE-møderne i London link til DVT-indlæg


Læs mere om DDDs internationale arbejde her:


Hovedbestyrelsens Internationale Udvalg (IU):


Hanne Knude Palshoff

Repræsentant for Den Danske Dyrlægeforening i Federation of Veterinarians of Europe


Mikkel Markussen

Repræsentant for Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening i Union of European Veterinary Practitioners (UEVP)


Bente Pedersen

Repræsentant for Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed i European Association of State Veterinary Officers (EASVO)


Mette Rørbæk Gantzhorn

Repræsentant for Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed i Union of European Veterinary Hygienists (UEVH)


Ida Thøfner

Repræsentant for Faggruppe Biomedicin i European Veterinarians in Education, Research and Industry (EVERI)


Ginnie Holmes Hørning

Repræsentant for Faggruppe Hest i Federation of European Equine Veterinary Associations (FEEVA)


Asger von Wenck

Repræsentant for Faggruppe Familiedyr i Federation of Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA)


Christine Fossing

Bestyrelsesmedlem i EVERI samt World Small Animal Veterinary Association (WSAVA)


Mette Uldahl

Vicepræsident i Federation of Veterinarians of Europe


Vibe Pedersen Lund

Repræsentant i FVEs dyrevelfærdsarbejdsgruppe (Animal Welfare WG)


Asger Lundorff Jensen

Repræsentant i World Veterinary Association’s strategiske fokusgrupper for veterinæruddannelsen


Share by: