Årsberetning 2021/2022: Ansatte Dyrlægers Organisation

Et år med stor efterspørgsel efter dyrlæger

For mange af ADOs medlemmer har den normale hverdag hurtigt indfundet sig med stor travlhed oven på corona. Og som aldrig før er der bud efter dyrlægekompetencer. Læs her om ADOs arbejde i beretningsperioden 2021/2022.

Den forgangne periode har været præget af stor efterspørgsel på dyrlægernes arbejdskraft. Det har også givet dønninger hos ADO, hvor vi oplever, at andelen af dyrlæger, der ønsker råd og sparring om løn og ansættelsesvilkår, er stigende.


I ADO arbejder vi for at klæde vores medlemmer godt på i forhandlingssituationen. Vi oplever gode resultater i enkeltsager og ser frem til, om forhandlingerne bærer frugt i årets overordnede lønstatistik.




Den store efterspørgsel giver også mange arbejdsgivere udfordringer med at rekruttere dyrlæger. På stort set alle dyrlægernes ansættelsesområder mangler der hænder i stor stil, og flere arbejdsgivere må søge andre løsninger, som ADO er opmærksom på og bidrager til at finde løsninger på.


"På stort set alle dyrlægernes ansættelsesområder mangler der hænder i stor stil"


I Kødkontrollen har ADO blandt andet indgået en aftale, der sikrer, at Kødkontrollen ikke ansætter dyrlæger med dansk autorisation på teknikernes overenskomst. Samtidig gør aftalen det muligt at ansætte udenlandske dyrlæger i særlige introduktionsstillinger, indtil de får dansk autorisation – dog i maks. seks måneder. ADO har i skrivende stund ikke set effekten af dette.


Rekrutteringsudfordringerne i Fødevarestyrelsen sammenholdt med minkaflivningerne, fugleinfluenza, fiskesygdommen IHN, indførsel af kæledyr fra Ukraine og så videre, betyder, at dyrlægerne i styrelsen er i nærmest konstant i alarmberedskab og løber stadigt hurtigere.


I bestræbelserne på at mindske belastningen på dyrlægerne er Fødevarestyrelsen begyndt at kigge på, hvilke opgaver der kan lægges til andre personalegrupper. ADO har drøftet denne situation med Fødevarestyrelsen. Vi mener, at det er vigtigt at værne om den høje kvalitet, som dyrlægen er garant for, og ADO ønsker, at dyrlægerne ansættes i spændende interessante stillinger, hvor dyrlægens brede faglighed kommer i anvendelse. Det nytter ikke noget at fjerne de spændende opgaver, hvis man fortsat ønsker at kunne tiltrække dygtig arbejdskraft.


Også når det gælder ledere, er det svært at rekruttere dyrlæger. Det har resulteret i, at stadigt flere sektionslederstillinger i Fødevarestyrelsen er blevet besat med ansatte med anden baggrund end cand.med.vet.


Det er ærgerligt, at dyrlægerne ikke ser ledelse som en mulighed. En del af svaret skal nok findes i, at dyrlægen jo netop ønsker at arbejde med veterinærfaglige spørgsmål, mens særlig mellemlederopgaven også indebærer personaleledelse og økonomi.


I klinisk praksis ser vi den samme tendens, hvor færre ønsker at prøve kræfter med selv at være klinikejer. Men vi kommer ikke udenom, at lønnen og arbejdsvilkårene selvfølgelig også spiller en rolle.


Øremærket barsel til fædre


På generalforsamlingen 2021 var der ivrig debat om den kommende øremærkede barselsorlov til fædre. På den baggrund var ADO vært ved et virtuelt møde om samme emne. Desværre stod den store debatlyst på generalforsamlingen ikke mål med deltagelsen i medlemsmødet, der dog var et godt møde på trods af det begrænsede fremmøde. Mødet mundede ud i en oplysende artikel i DVT.


Efterfølgende blev den øremærkede barsel vedtaget ved lov, og pr. 1. august 2022 er der 24 ugers dagpengeret til hver af forældrene. ADOs overenskomster har ikke en tilsvarende løndækning; det bliver derfor et emne, vi kommer til at drøfte op til OK-forhandlingerne 2024.


Undersøgelser, som blev fremlagt på medlemsmødet, viser, at barselsorlov til mænd ikke i sig selv ændrer ved ligestillingen, men det skubber til en række forhold i samfundet og på arbejdsmarkedet, som ændrer ved ligestillingen. Det kan fx være i jobsøgningssituationer.

Uhørt løntrykkeri


ADO er blevet opmærksom på, at nogle klinikker ansætter uddannede dyrlæger, og, under dække af, at det er en traineestilling, aflønner med en løn, der ligger langt under dyrlægernes overenskomst, og hvor elementære forhold som fx løn under sygdom ikke er opfyldt. Dette er naturligvis et klart overenskomstbrud og vil være grundlag for en arbejdsretslig sag.


Desværre er det ofte dyrlæger, som så brændende ønsker sig job i klinisk praksis, at de ikke ønsker at deres sag kommer frem. Det er derfor ikke muligt for ADO at sætte ind over for disse ansættelser, som mest af alt er udtryk for løntrykkeri og misbrug af veluddannet arbejdskraft.


"ADO opfordrer på det kraftigste til, at man som uddannet dyrlæge ikke tager disse stillinger"


ADO opfordrer på det kraftigste til, at man som uddannet dyrlæge ikke tager disse stillinger. Kun gennem en fælles indsats kan vi bekæmpe de urimelige vilkår, som specielt de nyuddannede her tilbydes.


Rod i lønnen


ADOs sekretariat modtager hver uge flere henvendelser, som alene handler om at rydde op i løn og ferieberegninger for medlemmer – navnlig på det kliniske område.


Det er arbejdsgivers ansvar, at løn, ferie, pension mv. er, som det skal være, i henhold til overenskomsten og eventuelle individuelle tillæg og vagter. ADO har kontaktet Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening med henblik på at finde en løsning, hvor arbejdsgiverne selv kan løse disse sager.

Indtil der findes en løsning, hjælper ADO selvfølgelig vores medlemmer med disse sager.


Flere kommer i klemme på grund af sygefravær


Desværre oplever ADO, at flere medlemmer søger hjælp hos ADO på grund af sygefravær. En del er ramt af langtidssygdomme og kommer i klemme i forhold til dagpengereglerne. Dette leder for nogen på længere sigt til udfordringer med at opretholde en arbejdsindtægt.


Det er typisk medlemmer, der er ramt af sygdomme, som kan være svære at diagnosticere og dermed også svære at give en tidshorisont. Det gælder fx stress og hjernerystelser.

Trivselsundersøgelse


I de senere år har der flere gange været skrevet om dyrlægers trivsel og arbejdsmiljø i klinisk praksis – ofte med udgangspunkt i udenlandske undersøgelser. På den baggrund har den samlede Dyrlægeforening med ADO og DA initieret en større undersøgelse af dyrlægers trivsel i klinisk praksis – både ansatte og ejere.


For at sikre validitet og objektivitet har vi bedt Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) om at gennemføre undersøgelsen. NFA er en forskningsinstitution, der udelukkende arbejder med arbejdsmiljø og har erfaring med at gennemføre den slags undersøgelser.


Undersøgelsen blev gennemført i marts, og resultaterne forventes at ligge klar i oktober og vil blive præsenteret på DDDs generalforsamling.


ADO i den kommende tid


Det sidste års ustabilitet omkring sekretariatets adresse og tilhørsforhold har naturligt påvirket arbejdet i ADO. Vi har prioriteret at samle kræfterne omkring vores medlemsbetjening, så medlemmer, der kontakter sekretariatet, oplever den samme service som altid. Men dette betyder også, at nogle af de projekter, som vi tidligere har planlagt i ADO, stadig står foran os.


Det er stadig en prioritering fra ADOs side at bidrage til omverdenenes kendskab til dyrlægers kompetencer. Vi mener, dette er en vigtig forudsætning for, at det til stadighed er efterspørgsel efter dyrlæger i mange forskellige typer af stillinger – uvidenhed om dyrlægers kvalifikationer og viden må ikke være en begrænsende faktor.  


I løbet af 2023 ser vi frem til at forberede vores indspark og krav til OK24. Det vil være naturligt, at resultaterne fra trivselsundersøgelsen indgår i det forberedende arbejde forud for forhandlingerne for klinisk praksis.


ADOs bestyrelse


ADO begyndte beretningsåret med, at den siddende formand, Ida Tingman Møller, gik på barsel med termin i slutningen af oktober 2021. Som barselsvikar i perioden frem til december 2021 indtrådte ADOs bestyrelsesmedlem Kasper Klintø, der har siddet i bestyrelsen siden 2020. Den samlede bestyrelse har i perioden bestået af:


Formand Ida Tingman Møller


Kasper Klintø, Fødevarestyrelsens Kødkontrol, Kødkontrolsekretariatet


Karen Dieckmann, Fødevarestyrelsens Kødkontrol, DC Ringsted


Freja Broe Hjerpe, Fødevarestyrelsen Veterinær Øst


Neel Larsen, Lægemiddelstyrelsen


Anne Marie Lassen-Nielsen, Novozymes A/S


Suppleanter:

Anne Buhl Vedel Christoffersen, Haderslev Hestepraksis (1. suppleant)


Karen Charlotte Brogaard Østergaard, Fødevarestyrelsens Kødkontrol (2. suppleant)


Carsten Fihl, Fødevarestyrelsens Kødkontrol (3. suppleant)


De nye barselsregler


Det samlede antal orlovsuger med ret til barselsdagpenge er uændret. Forældre har tilsammen ret til 48 ugers orlov. Derudover vil mødre fortsat have ret til fire ugers orlov før fødslen.

Ud af de 24 ugers barsel til hver forælder kan de 13 af dem overføres til den anden forælder. Der er altså 11 uger til henholdsvis mor og far (medmor mv.), som ikke kan overdrages til den anden part i forældreskabet.


Læs mere hos ADO

ADO-henvendelser i tal


I perioden 1. august 2021 til 1. august 2022 har ADOs sekretariat:

  • Oprettet 918 medlemssager om alt fra kontraktgennemgang, lønforhandlinger, arbejdsskadesager, afskedigelser, frivillige fratrædelser mv. Nogle sager er klaret med en telefonhenvendelse, uden at dette registreres.
  • Hertil kommer 777 sager om medlemskab, kontingent, medlemsregistrering mv.

Lyt og (gen)se: To spændende webinarer


Tirsdag – Hjemmearbejde på godt og ondt


Hos midaldrende, erfarne medarbejdere opleves produktiviteten som god, når der arbejdes hjemmefra, mens de yngre medarbejdere og ledelsen ser hjemmearbejde som en større udfordring. Dette oplæg sætter fokus på erfaringer med hjemmearbejde og giver nogle pejlemærker til implementeringen af en ny hverdag med distancearbejde.


Se webinar om hjemmearbejde på godt og ondt


Webinaret blev afholdt tirsdag den 15. marts.



Den midlertidige leder uden personaleansvar


Målet med webinaret er at skabe refleksion omkring din rolle som midlertidig leder og præsentere relevant viden og værktøjer, du kan benytte i din hverdag. Du får blandt andet svar på spørgsmål som: Hvordan kan jeg være leder, når jeg ikke samtidig har de stjerner på skulderen, der giver retten til at sige »du skal«? Hvordan kommunikerer jeg, så andre forstår mig? Hvordan undgår jeg fnidder og konflikter i det daglige?


Se webinar om den midlertidige leder


Webinaret blev afholdt onsdag den 9. marts 2022.

Ida Tingman Møller,
Formand for Ansatte Dyrlægers Organisation

Share by: