Når EU griber direkte ind i dyrlægernes hverdag

Når EU griber direkte ind i dyrlægernes hverdag


DDDs og danske dyrlægers protester over EU-forordningen om veterinærlægemidler har givet genlyd i Europa.

Den 28. januar 2022 står for mange dyrlæger som en tydelig skæringsdatoEn dato, hvor det for alvor lod sig mærke, hvordan EU-lovgivning kan spille ind på en professions virke og hverdag. Her trådte den nye veterinærlægemiddelforordning i kraft med sine ambitioner og regler for blandt andet harmonisering inden for EU og ikke mindst et mere restriktivt forbrug af lægemidler til dyr.


Her et halvt år efter er der brugt mange ressourcer på at implementere reglerne i de fleste europæiske lande, og herhjemme har Dyrlægeforeningen, styrelser, medicinalproducenter, dyreejere, dyrlæger og interesseorganisationer haft mere end almindeligt travlt med at forstå, fortolke og formidle de rammer, som er givet fra EU – og samtidig kæmpe for de danske interesser.


I Danmark blev der endelig i løbet af foråret skabt politisk forståelse for de udfordringer, som dyrlægerne står over for, når EU dikterer, at et SPC (produktresume) skal følges til punkt og prikke. Både når det gælder antibiotikaforbruget og resistensudvikling og dyrlægernes forpligtelser om at sikre korrekt behandling af dyrene og god dyrevelfærd.


Vores fælles kamp 


DDD har sammen med andre aktører gennem flere år påpeget de potentielt uhensigtsmæssige konsekvenser, som vi nu desværre oplever – fx at dyrlæger skal følge produktresumeet (SPC) strikt, hvad angår indikation, dosis og behandlingslængde, til trods for at der i flere tilfælde ligger ny evidens for at gøre det anderledes. Både før og efter implementeringen af de nye regler har DDD holdt talrige møder med styrelser, politikere og andre interesseorganisationer, ligesom der har været rettet mange henvendelser til relevante politiske udvalg, presse og ministre.


Dyrlægeforeningen ønsker at takke alle dyrlæger, som har bidraget til debatten med fagligt evident indhold i en sag, som vedkommer alle dyrlæger. Det viser, at selv om vi ikke fylder så meget i det store billede, kan vi, ved at stå sammen, alligevel trænge igennem med en vigtig dagsorden og skabe opmærksomhed om det grundlag, hvorpå de politiske beslutninger træffes – også når det drejer sig om lægemidler og dyr.


Budskabet er nået til EU – det er hørt, men ikke nødvendigvis forstået. Og vi mangler fortsat at se handling.


"Budskabet er nået til EU – det er hørt, men ikke nødvendigvis forstået"


Kommissionen har foreslået, at SPC’erne skal tilpasses, hvor det er nødvendigt, men i DDD ser vi, i lighed med de fleste andre aktører, ikke den løsning som en farbar vej.


- For de danske praktiserende dyrlæger er situationen fortsat uholdbar, da de stort set dagligt står overfor valget mellem at overtræde den nye lovgivning og blive sanktioneret herfor og at handle efter nyeste viden og tilbyde dyret den bedste behandling eller den behandling, som bruger mindst mulige antibiotika, siger formand for Faggruppe Svin, John Haugegaard.


Derfor arbejder Dyrlægeforeningen fortsat tæt sammen med både styrelserne og vores dygtige samarbejdspartnere nationalt og i Europa om en fælles dagsorden, der skal sikre et fortsat stærkt politisk pres på beslutningstagerne om nye løsningsforslag.


Det er vigtigt, at reglerne baseres på evidens, tager hensyn til både mennesker og dyrs sundhed og sikrer, at vi skal som dyrlæger fortsat kan arbejde under betingelser, der indfrier vores dyrlægeløfte.


DDDs vejledning og FAQ om forordningen
Share by: