Zoonoser er et væsentligt kerneområde i dyrlægens arbejde

DDD har nedsat en ad hoc-gruppe om zoonoser og udarbejdet et politikpapir, der blandt andet beskriver de områder, hvor dyrlægers faglige indsigt kan bidrage til at forebygge zoonoser.

Zoonoser er et væsentligt kerneområde for dyrlæger, og der er kontinuerligt behov for fokus på at begrænse spredningen af sygdomme, som smitter mellem dyr og mennesker. Dyrlæger ved, hvordan man bedst bekæmper, inddæmmer og forebygger smitte – og det er en af grundene til, at Dyrlægeforeningen har nedsat en ad hoc-gruppe vedrørende zoonoser.


Formålet med gruppens arbejde er at synliggøre dyrlægernes kompetencer og vigtighed inden for håndtering og bekæmpelse af zoonoser.


Mette Gantzhorn fra Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed er formand for gruppen, som derudover består af repræsentanter fra Faggruppe Svin, Faggruppe Biomedicin og Faggruppe Familiedyr.


Politikpapir om zoonoser


Der er mange faktorer, der udfordrer bekæmpelsen af zoonoser som fx øget hold af dyr i det fri, varmere klima, ulovlig import af kæledyr og ændrede spisevaner.



For nylig har vi fået abekopper til Europa og et tilfælde i Frankrig, hvor smitte er gået fra menneske til hund. Det gør, at vi nu har fået endnu en anmeldepligtig sygdom, som vi som dyrlæger skal være opmærksomme på.


For at sikre hurtig reaktion næste gang en zoonose eller et pandemisk virus udfordrer dyr og menneskers sundhed, har ad hoc-gruppen for Dyrlægeforeningen udarbejdet et politikpapir om zoonoser. Det rammesætter et One Health-perspektiv og definerer foreningens holdning til zoonoser og dyrlægers rolle.


Det tværgående samarbejde skal styrkes


Coronapandemien tydeliggjorde, at der er plads til forbedring med hensyn til samarbejde mellem humane og veterinære sundhedsfaglige. DDD ønsker, at der i veterinærforlig 4 afsættes midler til at styrke dette samarbejde fx i form af et nationalt zoonoseråd og derudover også til forskning i relevante bekæmpelsesstrategier.


Podcast: Den næste pandemi


Coronapandemien har forhåbentlig gjort os klogere på, hvordan vi som samfund bedst bekæmper, inddæmmer og forebygger smitte, så vi er bedst muligt forberedt, næste gang en krise står for døren. Lyt til DVTs podcast, der sætter fokus på den næste pandemi.


Lyt med

Share by: