God dyrevelfærd er en mærkesag for Den Danske Dyrlægeforening

Set med Dyrlægeforeningens øjne kan dyrevelfærden altid blive bedre. Det gælder både dyrene i de danske stalde, på marken og dem hjemme i stuerne.

Dyrlægeforeningen tegnes af dyrlæger og er til for medlemmerne. Som dyrlæger ser vi dyrevelfærden som en integreret del af vores DNA. Derfor et det også et emne i grundfortællingen og en rød tråd i det, som vi siger og gør, når det drejer sig om dyrene.


I det forgangne år er fokus særlig rettet mod Folketingets beslutning om, at Danmark skal have naturnationalparker. Her fylder debatten om den planlagte udsætning af store dyr i hegnede områder meget både i det offentlige rum og internt i foreningen, hvor modsætninger mødes. 


Mange indsatsområder


Selv om naturnationalparkerne fylder meget i debatten, er der dog også mange andre mærkesager, hvor god dyrevelfærd er et centralt omdrejningspunkt for Dyrlægeforeningen. Dyrlægeforeningens hovedbestyrelse og faggrupperne engagerer sig i prioriterede mærkesager, og i 2021 og første halvdel af 2022 har foreningen fx (ikke udtømmende) beskæftiget sig med:



Hvad med dyrene i rewildingprojekterne?


Læs mere om DDDs holdning og arbejde med at sikre dyrevelfærden for de store dyr, der udsættes i natur- og rewildingprojekter her.


Andre indsatsområder

Behandling af dyr fra Ukraine



Tag dine forholdsregler, hvis du behandler familiedyr fra Ukraine. Sådan lød et af budskaberne til dyrlæger, da ukrainske flygtninge på krigens ulyksalige baggrund kom til Danmark i foråret med deres kat eller hund og ofte med ukendt vaccinationsstatus. Særligt rabies udgør en risiko, da sygdommen i modsætning til i Danmark forekommer i Ukraine.


DDD har, lige fra de første flygtninge krydsede grænserne til Europa, indgået i et frugtbart samarbejde med Fødevarestyrelsen, dyreværnsorganisationer, FVE med flere om indsatsen for at sikre dyr og mennesker bedst muligt i den akutte situation i Ukraine.


På regelmæssige møder er der gensidigt orienteret om den aktuelle status, ligesom der har været ekstremt stor vilje til samarbejde og bistand på tværs af organisationerne.



På ddd.dk er der oprettet en temaside, hvor du som dyrlæge kan holde dig orienteret om situationen, og hvordan du kan hjælpe de ukrainske flygtninge og deres dyr.


Temaside

Systematisk score af brachycephale hunde skal fremme sundhed

Siden 2017 har Dyrlægeforeningen arbejdet med at sætte fokus på sund avl, herunder særligt de brachycephale hunde. Den tværfaglige arbejdsgruppe omfatter derfor blandt andet opdrætterforeninger, Dansk Kennelklub (DKK), Fødevarestyrelsen og Dyrlægeforeningen, der i fællesskab har arbejdet med information og kampagner.

 

Det har længe været et ønske fra Faggruppe Familiedyr, at dyrlæger får mulighed for at uddanne sig i at klassificere de brachycephale hunde med henblik på at fremme sund avl. Uddannelsen, som kendes fra England og Norge, har været længe undervejs, blandt andet på grund af coronapandemien, men nu ser det ud til at lykkes via et tæt samarbejde med Dansk Kennelklub.

 

Dyrlægeforeningen forventer, at det vil blive muligt at tage kursus i efteråret 2022. Kurset udbydes i DKK-regi og i første omgang til 15 interesserede dyrlæger, der skal kunne dække Danmark rent geografisk.

 

Dyrlægeforeningen glæder sig til at følge udviklingen og fortsætte det fælles arbejde for sundere avl.


Share by: