Veterinærforlig 4 lader vente på sig

DDD har længe været klar med ønsker og input til det kommende veterinærforlig. Men processen har været forsinket fra myndighedernes side, og et nyt forlig er derfor stadig ikke på bordet, men det forberedende arbejde er stadig i fuld gang.

Den fireårige aftale om veterinærforlig 3, der var gældende fra 2018 til og med 2021, skulle i 2022 afløses af en ny fireårig aftale i form af veterinærforlig 4. Men der er fortsat lange udsigter til, at der kommer et nyt forlig. 26. august meddelte forligskredsen bag veterinærforliget, at forliget er forlænget med et år. Det betyder, at det nuværende veterinærforlig løber frem til udgangen af 2023.


Selv om forhandlingerne fortsat ikke er sat i gang, er DDD klar med det forberedende arbejde, som forhåbentlig bliver fingeraftryk i det kommende veterinærforlig.


Evaluering af veterinærforlig 3 og et arbejdspapir for veterinærforlig 4 har været diskuteret i hovedbestyrelsen. En arbejdsgruppe bestående af DDDs formand, Hanne Knude Palshof, og formændene fra henholdsvis Faggruppe Svin og Faggruppe Kvæg – John Haugegaard og Helle Slot – har på den baggrund i januar 2022 afleveret en evaluering af veterinærforlig 3 til Fødevarestyrelsen.


Derudover har der løbende været holdt møder med andre interessenter som fx Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening for at identificere, hvilke ønsker der kan samarbejdes om for dermed at have større gennemslagskraft.


Sammen med andre interessenter deltog DDDs arbejdsgruppe, suppleret med Mikkel Markussen fra DA, i en workshop om det kommende veterinærforlig, som Fødevarestyrelsen stod bag.


Hvad har vi af ønsker?


Der er generelt stor enighed om, at Fødevarestyrelsens tilstedeværelse i EU bør styrkes, så styrelsen får bedre mulighed for at påvirke det lovgivende arbejde tidligere i processen, hvor der er bedre muligheder for at opnå reel indflydelse. De politiske rammer, der udstikkes fra EU, har i sidste ende enormt stor indflydelse på de bekendtgørelser og love, dyrlæger i hele EU kommer til at arbejde under, hvilket vi fx så det med EU-forordningen om veterinærlægemidler.


Ligeledes bør det veterinære beredskab styrkes, og et stærkt samarbejde med tydelig veterinær tilstedeværelse med henblik på eventuelt kommende zoonotiske pandemier bør etableres i »fredstid«.


Et andet vigtigt punkt for DDD er et ønske om, at der skal være sundhedsrådgivning i alle større dyrehold – uanset dyreart – for at få bedre hold om dyrevelfærden i fx fjerkræbesætninger og akvakultur.


DDD følger processen


Der er endnu ikke offentliggjort en deadline for, hvornår arbejdet med veterinærforlig 4 skal være færdigt, eller hvilken form det nye forlig vil få.


DDD følger processen og deltager fortsat aktivt i netværksmøder med andre interessenter såvel som i de officielle møder med Fødevarestyrelsen.



Se DDDs evaluering af veterinærforlig 3


DDD har lavet en evaluering af veterinærforlig 3, hvori forligets forskellige indsatsområder outlines og uddybes.


Læs evalueringen her

Læs også: Den politiske proces omkring et veterinærforlig


Tidligere veterinærdirektør Per Starcke Henriksen giver her et indblik i de politiske beslutningsprocesser omkring forhandlingerne op til et nyt veterinærforlig, hvor Den Danske Dyrlægeforening er med på sidelinjen og arbejder for at sætte sit fingeraftryk.


Læs artiklen her

Share by: