Et sikkert arbejdsmiljø for alle ved røntgenoptagelser

Både veterinærsygeplejersker og dyrlæger deltager i røntgenfotografering af dyr og har samme interesse i at passe på sig selv og hinanden.

Dyrlæger og veterinærsygeplejersker modtager under uddannelse oplæring i blandt andet optageteknik og strålehygiejne. Dette skal klæde dem på til arbejdet i praksis, hvor røntgenoptagelser bruges som et diagnostisk værktøj og i visse tilfælde også til screeningsundersøgelser.


Når arbejdet skal udføres, er det vigtigt, at man er bekendt med reglerne og de vejledninger, som ligger på området for derved bedst at beskytte dyrene, sig selv og kollegerne mod uønsket stråling.


Heldigvis er vi gode til det – dosismetermålingerne viser nemlig ekstremt lave doser hos veterinært personale. Doser, som er milevidt fra grænseværdien på 20 mSv per år.


En politisk varm sag


Til trods for dette er strålehygiejne blevet en arbejdsmiljøpolitisk varm kartoffel, hvor Enhedslisten har lagt op til konkrete stramninger. I yderste konsekvens kan det betyde, at der fastsættes regler om, at ingen personer må opholde sig i et veterinært røntgenlokale eller i nærheden af dyret, når der optages røntgenbilleder. Dette finder DDD bekymrende for både dyrenes sikkerhed og mulighederne for fremover overhovedet at kunne tage røntgenbilleder, når det vurderes veterinærfagligt nødvendigt.


Derfor nedsatte DDDs hovedbestyrelse i marts måned en ad hoc-gruppe bestående af medlemmer fra Faggruppe Familiedyr, Faggruppe Heste og Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening, der sammen har sat sig for at se nærmere på forslaget, de nuværende regler, eksisterende data og arbejdsmiljøhensyn.


Regler skal baseres på fakta og evidens


Dyrlægeforeningen har hele vejen igennem stillet sig til rådighed for både samarbejde med Serviceforbundet og Veterinærsygeplejerskernes Fagforening samt politikerne, men ingen af forbundene har ønsket at tage imod den fremstrakte hånd. I stedet har den politiske dagsorden været fokuseret på en enkelt arbejdsskadesag fra 2012, og de involverede parter har efter DDDs opfattelse og til vores store ærgrelse ignoreret fakta og evidens, hvad angår berettigelse og sikkerhed i forbindelse med røgten i veterinær praksis under moderne forhold.


Ved et møde i Sundhedsministeriet den 31. august 2022 var det derfor vigtigt for DDD at præsentere, at DDD klart bakker op om et konstruktivt samarbejde, hvis det vurderes, at der på baggrund af ny viden og evidens er behov for opdatering af regler eller vejledninger på området. Det var også vigtigt for DDD at fortælle embedsfolkene om, hvordan både ansatte veterinærsygeplejersker og dyrlæger samt praksisejere beskæftiger sig med røntgen i praksis i dag, og hvorfor DDD mener, at der fortsat skal være mulighed for, at personer kan være hos dyret i de situationer, hvor det er nødvendigt. Derfor har Dyrlægeforeningen også budt på besøg i praksis.


Opdateret vejledning forventes i 2023


Sagkundskaben har givet klart udtrykt for, at procedurerne, der anvendes i dag, er sikre. Så indsatsen bør i stedet fokuseres på at følge gældende retningslinjer. Alligevel vil Sundhedsministeriet i den kommende tid se på behovet for at opdatere vejledningerne på området og se på, om der skal ske justeringer af de gældende regler. DDD vil i den forbindelse blive tilbudt at bidrage med input i den indledende høringsfase. Et tilbud, som vi tager meget seriøst og bidrager konstruktivt til.


Det er vigtigt for os som forening at varetage dyrenes tarv, men også i allerhøjeste grad dyrlægernes muligheder for at anvende røntgen som diagnostisk værktøj og samtidig sikre højest mulige sikkerhedsforanstaltninger for alle faggrupper, der arbejder med røntgenoptagelser af dyr.



Share by: