Dyr i naturnationalparker ­­­– ingen undtagelse

Dyrlægeforeningen kæmper vedvarende for at sikre dyrene sundhed og velfærd i de kommende naturnationalparker.

DDDs hovedbestyrelse nedsatte i 2021 en ad hoc-gruppe om rewilding og naturnationalparker.Gruppen består af politikere fra DDD, der suppleres af forskere, repræsentanter fra Fødevarestyrelsen og dyrlæger med erfaring fra lignende projekter.


Gruppen refererer til DDDs hovedbestyrelse og ledes af Helle Slot, formand for Faggruppe Kvæg, der også er DDDs repræsentant i interessentgruppen – en af de to nationale arbejdsgrupper bag naturnationalparkerne.


God dyrevelfærd og sundhed er det vigtigste


Til trods for gentagne protester blev der til DDDs meget store skuffelse politisk flertal for, at der fremover kan dispenseres fra visse af dyrevelfærdslovens regler i forbindelse med etableringen af de kommende naturnationalparker.

I DDD arbejdes der dog ufortrødent videre med at slå fast, at dyr bag hegn ikke kan opfattes som vilde – og at der derfor ikke skal være hverken mulighed eller grund til at dispensere fra dyrevelfærdslovens paragraffer.


"Vi står fortsat på mål for vores holdning: dyr bag hegn er farmede og ikke vilde"



- Dyrlægeforeningen deltager jævnligt i debatter og medieomtale af, hvordan dyrevelfærden bedst sikres i naturnationalparker. Vi står fortsat på mål for vores holdning: at dyr bag hegn er farmede og ikke vilde. Derfor er dyreejerne også forpligtede til at sikre dyrenes sundhed og velfærd – uanset hvilken type dyrehold der er tale om. I relation til de kommende parker kræver vi som forening langt mere tværfaglig dialog med eksperter og fagprofessionelle, end det er tilfældet hidtil, siger Helle Slot.


Enighed om standard for fælles dyrevelfærd


Rewilding er et emne, der fylder meget i den offentlige debat og ligeledes på DDDs sociale medier. Ikke alle medlemmer ser ens på hold af dyr i naturprojekter, og af samme grund tog DDDs ad hoc-gruppe onsdag den 11. maj initiativ til et gratis webinar, hvor dyrevelfærd, naturpleje og rewilding blev debatteret blandt medlemmer af foreningen.


På webinaret var der samlet set enighed om, at det er meget vigtigt, at vi som stand finder en standard i forhold til vurdering af dyrevelfærd. Hvad der er tilstrækkeligt huld henholdsvis sommer og vinter, hvordan vurderes klove og hove, hårlag osv. bedst muligt? Her er der tydeligvis behov for en dybere debat.


Der var også konsensus om, at hvis vi kan blive enige om, hvordan vi håndterer sager, hvor vi som dyrlæger ikke ser ens på tingene – fx om et dyr er for tyndt – vil det stille os stærkere over for andre parter, der måske ikke ser dyrevelfærd som førsteprioritet, og der blev opfordret til øget samarbejde og erfaringsdeling dyrlæger imellem.


Hjælp til tilsynsførende dyrlæger


Begrebet »bestandseftersyn«, som der senest er rettet fokus på fra styrelsernes side, bekymrer DDD. Derfor er en af prioriteterne i ad hoc-gruppen at samarbejde med Fødevarestyrelsen og Naturstyrelsen om at udarbejde et system, der sikrer, at det er muligt at finde og identificere dyr, der er velfærdsmæssigt udfordret og derfor fx skal behandles eller flyttes.


Ad hoc-gruppen har i den sammenhæng påtaget sig at udarbejde et forslag til en vejledning til de alment praktiserende dyrlæger, der skal fungere som tilsynsførende ved de kommende parker. Det er vigtigt for DDD, at dyrlægerne er klædt bedst muligt på til at løse opgaven, og at de får et godt fagligt afsæt for deres rådgivning. Vejledningen forventes klar i foråret 2023.


Fokus på indflydelse


DDD skal fortsat spille en aktiv rolle med at påvirke de lovmæssige rammer for dyrene i de danske naturnationalparker. Ad hoc-gruppen vil fortsat mødes med andre interessenter og gøre gældende, at dyrevelfærdsloven skal gælde uden dispensationer – også for dyr i nationalparkerne.


DDD afgiver løbende input og høringssvar til forvaltningsplanerne for kommende nationalparker, i takt med at processen skrider frem. Derudover argumenterer DDD løbende både på sociale medier, i høringssvar, pressemeddelelser, breve og interviews til landsdækkende medier, at dyr i indhegnede områder stiller krav til pasning og pleje helt på lige fod med andre dyrehold.


Læs mere om DDDs politiske arbejde med rewilding
Share by: