Årsberetning 2021/2022: Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening

Et år, hvor meget blev anderledes

Det seneste år har været travlt og ekstremt udfordrende for Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening (DA). Ikke desto mindre kan vi nu se tilbage på året, der gik, og gå til generalforsamling i vished om, at foreningen lige nu står et meget fint sted og også i år har fået en masse fra hånden. Der er fortsat meget arbejde at gøre og mange usikkerheder, men bestyrelsen ser lyst på fremtiden.

Lad det være sagt med det samme: Det forgangne år blev på ingen måde som forudsagt!


Nogle gange kan man planlægge nok så detaljeret, og så kommer der noget udefra, som vender alting på hovedet. DA er i årets løb blevet ramt af to sådanne ting, selv om vi faktisk havde en grundig aktivitetsplan for året.


Først var der overenskomstforhandlingerne med Serviceforbundet/Veterinærsygeplejerskernes Fagforening om en ny 3-årig overenskomst for veterinærsygeplejersker i klinisk praksis. Forhandlinger, som burde være afsluttet allerede i sommeren 2021, men som blev ved at trække ud, fordi parterne stod meget langt fra hinanden. Vi deltog frivilligt i mægling i Forligsinstitutionen den 3. og igen den 8. november, men uden resultat.


Veterinærsygeplejerskerne nåede, hvad der nok ikke er gået nogens næse forbi, at varsle strejke. Men fagforeningen opdagede imidlertid i 11. time, at der ikke var hjemmel i vedtægterne til dette, og derfor blev hele processen forsinket endnu en måned, fordi veterinærsygeplejerskerne først måtte stemme en vedtægtsændring igennem. Dermed var der udsigt til mulig konflikt fra 1. februar, men efter hårde og langstrakte forhandlinger i forligsinstitutionen kom vi sent om natten den 10. januar alligevel frem til en aftale, som begge parter kunne acceptere, om end ingen ligefrem elskede den. Men netop dette kendetegner vel et godt forlig. De efterfølgende afstemninger blandt både arbejdsgivere og lønmodtagere endte da også med store flertal for ja.


Desværre betød de langstrakte forhandlinger, at DA i op imod et halvt år politisk ikke kunne fokusere på ret meget andet. Og samtidig er det bare en kendsgerning, at overenskomstforhandlinger også dræner sekretariatet for ressourcer.


Den anden bombe sprang midt i vinterferien fredag den 18. februar, da det blev en kendsgerning, at det ganske nye sekretariatssamarbejde mellem Dyrlægeforeningen og Pharmadanmark (Veterinær og Life Science Danmark (VLS)) skulle bringes til ophør. Det er ikke nogen hemmelighed, at både DAs bestyrelse og medarbejdere var meget glade for VLS og så store fremtidsperspektiver i dette sekretariat. Bestyrelsen begræder, at VLS ikke fik en længere levetid, men vi stod naturligvis last og brast med resten af Den Danske Dyrlægeforening. Og DA-formanden spillede en central rolle i vinterens og forårets forhandlinger om samarbejdets ophør.


Enhedsforeningen består

 

Med to ophørte sekretariatssamarbejder på bare et år stod Dyrlægeforeningen og dermed DA i foråret i en situation, hvor man sekretariatsmæssigt skulle gentænke sig selv. Dette gav i den grad stof til eftertanke for DA-bestyrelsen, for vi er alt andet lige først og fremmest til for at pleje interesserne for DAs medlemmer, dyrlægevirksomhederne.


"Arbejdsgiverforeningen er i den grad afhængig af enhedstanken i Dyrlægeforeningen, i særdeleshed samarbejdet med hovedbestyrelsen og faggrupperne"


Arbejdsgiverforeningen er i den grad afhængig af enhedstanken i Dyrlægeforeningen, i særdeleshed samarbejdet med hovedbestyrelsen og faggrupperne. Men vi er mindst lige så afhængige af et velfungerende og bæredygtigt sekretariat. Bestyrelsen har derfor med fuld inddragelse af sekretariatsmedarbejderne og med fuld åbenhed overfor DDDs hovedbestyrelse undersøgt vores muligheder i forhold til fremtidig sekretariatsdrift. Vores tese var, at veterinærpolitisk hører vi ubetinget til i enhedsforeningen DDD, men vores sekretariatsbetjening og arbejdsmarkedspolitik kunne vi i princippet placere hvor som helst. Vi har brugt meget tid og mange kræfter på denne analyse.


Samtidig har vi helt åbenlyst holdt på to heste, for alt imens vi har set os omkring hos andre potentielle samarbejdspartnere, har DAs bestyrelse og formand sideløbende deltaget med hårdt arbejde og stor loyalitet i opbygningen af DDDs nye sekretariat. Og blandt andet med ansættelsen af direktør Joakim Lilholt samt med direktørens og de forskellige bestyrelsers visioner for fremtidens sekretariat kan DAs bestyrelse og medarbejdere med glæde konstatere, at vi fortsat er det rigtige sted – under samme tag som Den Danske Dyrlægeforening.


Dermed ikke sagt, at alle problemer er løst. DAs bestyrelse har længe været forkæmper for logiske og retfærdige pengestrømme i DDD-samarbejdet, og vi er nået rigtig langt. Senest med den omlagte kontingentmodel og sekretariatsfinansiering vedtaget på generalforsamlingerne i 2021. Disse principper tager vi naturligvis med os videre i det nye sekretariat. Det giver sig selv, at i en transitionsperiode som nu er budget og økonomistyring vanskelige discipliner. Men det ligger bestyrelsen stærkt på sinde, at såvel sekretariat som forening naturligvis skal driftes på økonomisk bæredygtig vis.


Den nok vigtigste KPI for vores nye direktør må imidlertid være det HR-mæssige. Vi skal være i stand til at fastholde arbejdsgiverforeningens dygtige medarbejdere og rekruttere nye kræfter, når dette er nødvendigt. Ligeledes skal DAs ansatte have al den ledelse, sparring og opbakning, de har brug for i dagligdagen. I skrivende stund søger vi en halv medarbejder til DA-sekretariatet; en stilling, som skal deles med direktørens stabsfunktion. Så forhåbentlig kan vi snarest øge kapaciteten i vores meget travle sekretariat. Medlemsrådgivning og service er trods alt DAs kerneopgave!


DAs bestyrelse har stor tillid til direktør Joakim Lilholt. Vi er yderst tilfredse med samarbejdet indtil nu, og vi ser frem til meget mere i tiden fremover.


En moderne forening på et tidssvarende grundlag


I bestyrelsens beretning på generalforsamlingen i 2021 bebudede vi et »servicetjek« af foreningens vedtægter. Grundet alt det uforudsete må vi erkende, at vi langtfra er i mål med denne opgave. En opgave, som samtidig er vokset i omfang, så betegnelsen »servicetjek« ikke længere er dækkende. Blandt andet kommer vi til at se på samspillet mellem DA og DDD som selvstændige foreninger med separate vedtægter og økonomier, således at vi også i den nye virkelighed kan sameksistere i god ånd og frugtbart samarbejde.


Men også på de indre linjer er der ting at gøre: DAs medlemsskare er i rivende forandring, og vi er nødt til at sikre at foreningens setup også fremover tilfredsstiller en mangfoldighed af medlemmer, herunder både de mindste og de største virksomheder. Og samtidig skal både vedtægter og det daglige arbejde i foreningen fortsat afspejle, at DA favner alle praksisgrene: heste såvel som familiedyr og produktionsdyr.

Den kollektive ansvarsforsikring


De kollektive forsikringer har i mange år været en kerneopgave for DA, og i det forgangne år har dette arbejde fyldt mere end vanligt. I 2020 havde vi forsikringerne i udbud, med det resultat at »erhvervs- og produktansvar« nu ligger hos Topdanmark.


DA har i parløb med Faggruppe Hest arbejdet indgående med ansvarsforsikringens dækning i forhold til handelsundersøgelser af heste.


Helt kort fortalt er heste fra 2022 udtaget af den almindelige købelov. Faggruppe Heste og DA frygter, at dette fører til, at den handelsundersøgende dyrlæge derfor kan komme til at stå for skud i tvister mellem køber og sælger, fordi når en utilfreds hestekøber ikke kan gå efter sælger, går man måske i stedet efter dyrlægen med et til tider meget stort erstatningskrav. Dette kan i næste led blive en stor belastning for den kollektive forsikring, hvor handelsundersøgelser af hest i forvejen er en dominerende belastning. Handelspriser på heste og dermed de potentielle erstatningssummer andrager i dag ofte store millionbeløb.


"Vi vover desuden den påstand, at foreningens kollektive forsikringsprodukt fortsat er langt bedre, end hvad man som selvstændig dyrlæge kan købe på det almene forsikringsmarked"


Faggruppen har udført et kæmpe stykke arbejde med et paradigme for ansvarsbegrænsning. Og DA har hos Topdanmark fået forhandlet ind i policen for erhvervs- og produktansvar, at såvel faggruppens ansvarsbegrænsning som den velkendte »blå attest« skal benyttes ved handelsundersøgelser, hvis forsikringen skal dække. Samtidig har vi truffet passende foranstaltninger, så ingen dyrlæger uforvarende kommer i klemme og pludselig står uden forsikringsdækning på grund af hændelige uheld.


Enkelte hestedyrlæger har protesteret kraftigt imod denne ændring i forsikringen, men bestyrelsen står fast på, at tiltaget er nødvendigt – i øvrigt i fuld enighed med bestyrelsen i Faggruppe Heste. Vi vover desuden den påstand, at foreningens kollektive forsikringsprodukt fortsat er langt bedre, end hvad man som selvstændig dyrlæge kan købe på det almene forsikringsmarked. En stor tak skal lyde til Faggruppe Heste for at agere proaktivt og udvise så stor ansvarlighed i forhold til den kollektive forsikringsordning.


Ny kursusrække for DA-medlemmer


I skrivende stund er er de første kurser i DAs nye kursusrække netop åbnet for tilmelding. I medlemmer har længe efterspurgt kurser i virksomhedsdrift og ledelse i regi af foreningen. Vi har gennem en omfattende spørgeskemaundersøgelse spurgt detaljeret ind til jeres ønsker og behov, og nu er vi klar med et meget differentieret program, som dækker en lang række aspekter i drift og ledelse, og hvor forskellige kurser favner både nybegynderen og den mere garvede virksomhedsejer eller -leder. Også undervisningsformen er varieret, da der både udbydes kurser fysisk og online. Desuden udbydes både dagskurser og lidt længere forløb.


Kvægdyrlæge og direktør Ninna Westphael, som er suppleant til DAs bestyrelse, og som selv har læst en MBA, har sammen med DDD Kursus lagt en kæmpe indsats i at skabe det nye kursusudbud, som afvikles i samarbejde med yderst seriøse eksterne partnere. Stor tak for det!


Udpluk af de mange andre aktiviteter


Som sædvanlig er der ud over det allerede nævnte et hav af aktiviteter, som det fører for vidt at behandle indgående i denne beretning. Heller ikke en fyldestgørende opremsning er mulig, men her kommer et udpluk.


Honorar for kødkontrol i mindre slagtehuse


DA har forhandlet med Fødevarestyrelsen om en ny honoreringsmodel for kødkontrol i mindre slagtehuse og ved gårdslagtninger. Desuden har vi håndteret lidt fortsatte gnidninger omkring sidste års aftale om akut-embedsdyrlægefunktionen ved nødslagtninger af kreaturer.


Aftaler med Dyrenes Beskyttelse og Dansk Blindesamfund


På det private område har vi fortsat samarbejds- og honoraraftaler med Dyrenes Beskyttelse og Dansk Blindesamfund. Aftalen med Dansk Blindesamfund er blevet forlænget uden ændringer. Har man ønsker til aftalen med Dyrenes Beskyttelse, bedes man henvende sig til sekretariatet, da denne aftale skal genforhandles i det kommende år.


Røntgen i veterinærpraksis


Vi har siddet med i diverse DDD-arbejdsgrupper, helt aktuelt blandt andet vedrørende et muligt diagnoseregister. Samt omkring røntgen i veterinærpraksis, hvor en alliance mellem Veterinærsygeplejerskernes Fagforening og et muligt flertal i Folketinget i den grad truer dyrlægernes billeddiagnostiske muligheder. Her står dyrlægestanden heldigvis helt samlet: DDD, DA, ADO og sagkundskaben på Københavns Universitet.


Familiedyr fra Ukraine


DA har også været repræsenteret i en dialoggruppe under Fødevarestyrelsen, som uge for uge gennem foråret og forsommeren behandlede de veterinære aspekter af håndteringen af ukrainske flygtninges medbragte familiedyr. Her spillede praksis en central rolle, og derfor skulle DA naturligvis høres.


Endnu et kontrolgebyr


Fødevarestyrelsen har barslet med et nyt kontrolgebyr, som vil blive pålagt et stort antal praktiserende dyrlæger. Det drejer som om dyrlægernes pligt til at holde øje med anmeldepligtige sygdomme; dybest set et borgerligt ombud, som vi løfter i samfundets tjeneste. Myndighederne skal kontrollere, om vi er årvågne nok, og den kontrol skal dyrlægestanden altså fremover selv betale for, hvis det står til styrelsen.

Vi har været til møde med Fødevarestyrelsen og diskret lobbyet i Folketinget. Vi afventer et konkret lovforslag, som formentlig kommer i efteråret, hvor vi naturligvis afgiver høringssvar og om nødvendigt sætter flere politiske kræfter ind.


Erstatning til minkerhvervet


I starten af 2022 måtte bestyrelsen sammen med de danske minkdyrlæger desværre erkende, at langt de fleste kommer til at se langt efter erstatning for regeringens nedlæggelse af minkerhvervet. For at få del i den ellers gigantiske pulje til erhvervet skal en virksomhed have mistet mindst 50 procent af sin omsætning med tabet af minkene, har Folketinget besluttet. Kun en enkelt eller yderst få danske dyrlæger er således berettiget til erstatning.

DA har afgivet adskillige høringssvar i processen, ligesom vi i alliance med minkerhvervet bredt har brugt mange advokatkroner og masser af tid på at påvirke processen. Men Folketinget har truffet sin beslutning, og DA strækker våben.


Det Faglige Udvalg for Veterinærsygepleje


DAs forskellige udvalg arbejder flittigt og stabilt. I Det Faglige Udvalg for Veterinærsygepleje (DFU) har vi ændret bemanding, idet Lene Trier har afløst Mikkel Markussen. Lars Bloch er DAs anden repræsentant og fortsat formand for udvalget.


Arbejdsgiverforeningen deltager også i Dyrlægeforeningens internationale arbejde, hvor DA-formanden fortsat har æren og fornøjelsen af at være DDD-repræsentant i UEVP, den europæiske organisation for praktiserende dyrlæger. I juni måned deltog han i UEVPs generalforsamling i London. Læs herom i DVT nr. 7/2022.


Barselsrefusion


Der er udarbejdet opdaterede retningslinjer for DAs barselsfond. Se hjemmesiden for de opdaterede vilkår og for mere info om fonden.


Praksisanalysen


DAs praksisanalyse betragter vi fortsat som et vigtigt værktøj for foreningen og for branchen som sådan. Vi oplever desværre en stærkt vigende svarprocent på den årlige undersøgelse og også fortsat kritik af analysens form. Vi arbejder derfor på en nytænkning af hele analysen – kontakt meget gerne sekretariatet, hvis du har brugbare input eller ideer. Årets undersøgelse er i skrivende stund på trapperne og vil blive gennemført i den hidtidige form. Vi opfordrer alle medlemmer til at besvare undersøgelsen, ja, faktisk trygler vi nærmest om jeres bidrag.


Lønstatistikker


Og så skal det nævnes, at vi har nedsat en arbejdsgruppe, som forhåbentlig vil optimere de årlige lønstatistikker. Herunder er det målet, at undersøgelserne vedrørende henholdsvis ansatte dyrlæger og veterinærsygeplejersker kan samles i én årlig arbejdsgang. Vi håber at kunne fortælle mere om dette på generalforsamlingen.


Mangel på arbejdskraft


Manglen på uddannet arbejdskraft fylder i vores branche som i samfundet generelt. Det fylder i medlemsvirksomhederne og derfor også i sekretariatets rådgivning. Travlhed er overordnet godt for branchen, men for stor travlhed kan gå ud over medarbejdertrivslen og på længere sigt sygefraværet og endda fastholdelsen af medarbejdere.

Forhåbentlig går vi imod bedre tider. I øjeblikket uddannes langt flere veterinærsygeplejersker, end der forlader branchen – der udklækkes cirka 100 nye veterinærsygeplejersker årligt. Ligeledes er dimittendårgangene af dyrlæger langt større end de årgange, som nærmer sig deres otium. Ydermere lobbyer både DA og DDD for øget optag på landets snart to dyrlægeuddannelser.

DA opfordrer alle medlemmer til at passe på sig selv og på alle ansatte. Prioriter opgaverne, sæt tid af til det akutte og uforudsete. Samarbejde mellem virksomheder er også en del af løsningen: Medlemmerne opfordres til at henvise til hinanden, aflaste hinanden ved travlhed og i ferieperioder og at indgå vagtsamarbejder – så flest mulige dyrlæger og veterinærsygeplejersker kan holde fri og restituere uden for åbningstiden (hvilket i øvrigt også giver langt bedre økonomi i vagtarbejdet).


Trivslen i klinisk praksis


Og alligevel skal vi på ingen måde tegne et dystert billede: DDD, ADO og DA står sammen bag en helt ny trivselsundersøgelse, som faktisk tegner et rigtig positivt billede af trivslen i klinisk praksis. Der er naturligvis opmærksomhedspunkter, vi skal arbejde med, men skræmmebillederne fra udlandet og mange myter om mistrivsel i branchen gøres her til skamme af fakta: I klinisk dyrlægepraksis i Danmark trives medarbejderne godt sammenlignet med de fleste andre erhverv! Bestyrelsen glæder sig til, at undersøgelsen offentliggøres, og til det videre arbejde med den.

Velsmurt medlemsrådgivning


Sekretariatet og bestyrelsen har lagt sig i selen for at drifte stabilt trods bølgegangen omkring os. Frem for alt er den løbende medlemsservice blevet prioritet. Bestyrelsen vil gerne sige stor tak til Anja Strange og Ulf Neitzel i sekretariatet. Vi er så stolte af, at de to dedikerede DA-medarbejdere har formået at holde medlemsrådgivningen kørende i en periode med ekstremt mange henvendelser fra medlemmerne – mens de samtidig skulle overkomme ikke mindre end to flytninger af deres arbejdsplads, hvor deres egen arbejdsmæssige fremtid til tider har været uklar, og hvor langstrakte overenskomstforhandlinger ydermere har drænet dem for urimelig mange arbejdstimer. Tak, fordi I har holdt ud og ikke er rendt af pladsen. Vi må ganske enkelt konstatere, at til trods for alle udfordringerne har DA aldrig tidligere haft så velsmurt en medlemsrådgivning som nu!


Der skal også lyde en tak til alle øvrige medarbejdere i DDD-sekretariatet, som i hver sin funktion har gjort en indsats for arbejdsgiverforeningen.


En spækket aktivitetsplan


Selv om vigtige emner og sager indimellem har måttet sættes på vågeblus, har bestyrelse og medarbejdere prioriteret hele tiden at tænke fremad og visionært. Vi har en spækket aktivitetsplan også for det kommende år. Man skal ikke læse meget i nærværende beretning for at få en idé om, hvad sekretariat og bestyrelse kommer til at bruge tiden på – eller for den sags skyld, at tidsforbruget igen bliver enormt. Men mød alligevel op på DAs generalforsamling lørdag den 8. oktober, hvor bestyrelsen vil komme endnu mere detaljeret ind på visionerne og aktiviteterne for det kommende år.


Endelig skal lyde en stor tak til DAs mangfoldige medlemmer. Tak for tilliden til den folkevalgte bestyrelse. Tak for opbakning og tillid under overenskomstforhandlinger og truende VSP-konflikt. Tak for engagement og for enhver henvendelse til sekretariat eller bestyrelsesmedlemmerne – både af rosende  og kritisk karakter.


Vel mødt på generalforsamlingen i Nyborg lørdag den 8. oktober.


DAs bestyrelse:


Mikkel Markussen (formand), Dyrehospitalet Gråsten


Lars Bloch, AniCura Frederiksværk Dyrehospital


Steen Bo Larsen, Højelse Hesteklinik


Share by: